”Opiskelen maisema-arkkitehtuuria.” – Siis mitä?

Kuisma Kyyhkynen, 1. vsk

Miten päädyit opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria?
Muistan tehneeni peruskoulun neljännellä luokalla tulevaisuuden ammatinvalintatestin, joka tarjosi tuloksena arkkitehdin uraa. Testin tekeminen vei useita kymmeniä minuutteja, joten päätin pysyttäytyä saaduissa tuloksissa…niinkun olen tehnyt tähänkin päivään asti. Ainakin melkein. Kuulin ensimmäistä kertaa maisema-arkkitehtuurin opinnoista vasta lukion loppusuoralla. Muistan tunteneeni välitöntä kutsumusta alaa kohtaan varsinkin sen luonnonläheisyyden takia. Luonnontiedelukion käyneenä pidin loogisena valintaa pyrkiä Aaltoon maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan.

Mikä on ollut tähän asti opinnoissa parasta?
Helpoin vastaus tähän olisi varmaankin kolmen viikon mittainen orientaatiojakso, mutta sitäkin enemmän olen pitänyt tähänastisen ohjelman monimuotoisuudesta niin koulutöiden kuin oheistoiminnan suhteen. Jokainen päivä on tarjonnut omat haasteensa ja tuonut jotain uutta pöydälle. Kirjaimellisesti.

Miltä maisema-arkkitehtuurin opiskelu tuntuu tällä hetkellä?
En ole vielä päässyt työskentelemään oman pääaineeni parissa yksittäisiä luentoja ja miittejä enempää. Uskallan väittää edellä mainituissa tapaamisissa laadun korvanneen määrän ja voin todeta vain odottavani innolla mitä tuleman pitää.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka pohtivat maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan hakemista?
Mikäli ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevat kysymykset ja niiden parissa työskentely kiinnostavat, niin maisema-arkkitehtuuri on oikea ala. Omien kokemusteni pohjalta voin todeta kouluhengen olevan erittäin lämmin, ja kaikki fuksit on otettu tasavertaisesti huomioon.

Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi?
Toivon etten kuulostaa liian naiivilta, mutta valmistuttuani tahtoisin päästä työskentelemään sellaisten projektien parissa, joiden kautta olen osana rakentamassa puhtaampaa lähitulevaisuutta.

Mikä on sykähdyttävin tai ikimuistoisin kokemasi maisema-arkkitehtuurikohde?
Olin käymässä Istanbulissa vuoden 2015 keväällä ja tämän matkan aikana useamman ”rikkinäinen puhelin” -episodin kautta löysin itseni Gülhane Park -nimisestä puistosta Bosporinsalmen lounaisosan välittömästä läheisyydestä. Puiston värikkyys oli sokaista minut sen mahtavasta presenssistä puhumattakaan. Mittasuhteet olivat täysin ennenkokemattomat – pitäen mielessä että kyseessä oli julkinen puisto. Kävely puiston halki oli terapeuttinen kokemus, joka kosiskeli yhdenaikaisesti kaikkia aistejani.

Mitä on maisema-arkkitehtuuri?
Tähän kysymykseen en osaa vielä antaa yhtä oikeaa vastausta, mutta näen maisema-arkkitehtuurin (opintojen) olevan työväline, jonka avulla pyritään työstämään ympäristölle suotuisia ratkaisuja ihmisen ja luonnon välisessä vuorovaikutuksessa. Maisema-arkkitehti toimii ekologisten kysymysten parissa etsien pitkäaikaisia ratkaisuja luonnon hyvinvointia sivuuttamatta.

 

Kira Ulfves, 2. vsk

Miten päädyit opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria?
Halusin opiskella pääkaupunkiseudulla ja pyrin ykkösenä arkkitehtuuriin ja kakkosena maisema-arkkitehtuuriin. Pääsin toisella yrityksellä opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria.

Mikä on ollut tähän asti opinnoissa parasta?
Kurssit ovat mielenkiintoisia ja ihmiset super kivoja.

Miltä maisema-arkkitehtuurin opiskelu tuntuu tällä hetkellä?
Toisen vuoden opinnot ovat todella kehittäviä ja oikeasti hyödyllisiä. Alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, mitä maisema-arkkitehtuuri on.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka pohtivat maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan hakemista?
Kurssit ovat mielenkiintoisia ja hyvin organisoituja. Opettajat ovat todella hyviä ja mukavia. Jos tykkää luovasta mutta teknisestä alasta ja haluaa vaikuttaa ympäristöön ja kaupunkikuvaan, on tämä oikea ala.

Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi?
Haluaisin suunnitella yksityisasuntojen ja taloyhtiöiden pihoja.

Mikä on sykähdyttävin tai ikimuistoisin kokemasi maisema-arkkitehtuurikohde?
Barcelonan Park Güell.

Mitä on maisema-arkkitehtuuri?
Ulkotilojen ja rakennusten välien suunnittelua.

 

Fredrika Hallenberg, 3. vsk

Miten päädyit opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria?
Lapsuudenhaaveideni innoittamana satuin yläkoulun alussa googlaamaan arkkitehtuuriopintoja ja osuin Arkkitehtikillan sivuille, joilta löytyi pieni tietopaketti myös maisema-arkkitehtuurin opinnoista. Ajan kanssa tulin yhä varmemmaksi siitä, että juuri maisema-arkkitehtuuri on se ala, jota minä tahdon opiskella, sillä se kattaa niin laajasti minua kiinnostavia asioita, kuten esimerkiksi luonnontietoa, suunnittelua ja ongelmanratkaisutaitoja.

Mikä on ollut tähän asti opinnoissa parasta?
Tähän asti opinnoissa on ollut parasta jatkuvasti laajentuva käsitys alasta ja siitä, mitä kaikkea maisema-arkkitehti voi alallaan tehdä. Viime aikoina on alkanut tuntua, että ehkä oma identiteetti maisema-arkkitehtina alkaa pikkuhiljaa hahmottua ja se jos mikä on todella hieno tunne.

Miltä maisema-arkkitehtuurin opiskelu tuntuu tällä hetkellä?
Monelta osalta tosi hyvältä, ala tuntuu omalta ja työkenttä mielenkiintoiselta. Olen kuitenkin itse hyvin kiinnostunut yhdyskuntasuunnittelusta, kaavoituksesta ja maankäytön suunnittelusta. Tämänhetkiset opinnot tuntuvat keskittyvän melko paljon puistosuunnitteluun, joka ei ainakaan toistaiseksi niinkään minua sytytä. Eli opinnot tuntuvat sekä hyvältä että vähän myös erittäin puuduttavilta.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka pohtivat maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan hakemista?
Jos monipuolinen ja kasvava ala, jolla voi erikoistua melko moneen eri asiaan tuntuu omalta, voi maisema-arkkitehtuuri hyvinkin olla juuri sopiva valinta. Jos löytyy vielä kiinnostusta ulkoympäristöihin ja niiden parissa työskentelyyn, oli se sitten kaupunkia tai erämaata, voin suositella erittäin lämpimästi!

Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi?
Kuten aiemmin totesin, olen kiinnostunut melko isoista linjoista; yhdyskuntasuunnittelusta, maankäytön suunnittelusta, kaavoituksesta… Tarkka työnkuva ei tietenkään ole vielä selvillä, mutta erityisasiantuntijatehtävät maisema-arkkitehtuurin saralla kiinnostavat.

Mikä on sykähdyttävin tai ikimuistoisin kokemasi maisema-arkkitehtuurikohde?
Onpa monimutkainen kysymys. Vastaan kuitenkin, ehkä tylsästi, että Tapiola. Siinä on toki muitakin, kuin vain rakastettavia puolia, mutta minulle (varmasti henkilökohtaisista syistä) monella tavalla Tapiola edustaa sellaista puutarhakaupungin ideaalia. Mutta Tapiola ehdottomasti siksi, että minulle siinä näyttäytyy se, kuinka kohde voi olla eritoten kaupunkisuunnittelua ja enemmänkin toissijaisesti maisema-arkkitehtuuria ja arkkitehtuuria.

Mitä on maisema-arkkitehtuuri?
Maisema-arkkitehtuuri on aukiot ja kadut ja näkymä ikkunasta, pitkospuut kansallispuistossa ja liikenneyhteydet ja hyvin (tai joskus myös huonosti) sijoiteltu levähdyspenkki merenrannalla ja hieno katutila, historiallinen puisto…

 

Eetu Mykkänen, 4. vsk

Miten päädyit opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria?
Tänne päätyminen oli pitkä prosessi. Halusin varmaan ensin floristiksi, mutta jossain vaiheessa lukiota haave hioutui maisema-arkkitehdiksi. En kuitenkaan uskonut pääseväni sisään, joten päätin sen sijaan tavoitella muita haaveammattejani: hain sisään muutaman vuoden aikana ainakin biologialle, yleiseen kielitieteeseen, sosiologiaan, farmasialle, maantieteisiin, Itä-Aasian kieliin ja kulttuureihin… Puhuin ilmeisesti kuitenkin riittävästi maisema-arkkitehtuurista, jotta ystäväni kehottivat *kohteliaasti* hakemaan tai lopettamaan asiasta mussuttamisen. Hain, pääsin ja täällä ollaan.

Mikä on ollut tähän asti opinnoissa parasta?
Arkkitehtuurin laitoksella opiskelu itsessään on ollut yksi parhaista jutuista, mitä alanvalinta on tuonut mukanaan. Opiskelijoita on maltillisesti ja töitä tehdään intensiivisesti, jolloin oma vuosikurssi tulee tutuksi ja meininki on yhteisöllisempää kuin monella muulla alalla. Kursseista eniten olen nauttinut maisema ja alueiden käyttö -kurssista, jossa tarkoitus oli kehittää Jurmon saarta vastaamaan hiljenevän saariston haasteisiin. Kurssi oli hyvä muistutus suunnittelun eri mittakaavoista ja siitä, kuinka maisema-arkkitehtuurilla voi vaikuttaa. Aiheella tuntui olevan aidosti merkitystä paikallisille, ja samat teemat ovat löydettävissä monista muistakin hiljenevistä saaristokunnista.

Miltä maisema-arkkitehtuurin opiskelu tuntuu tällä hetkellä?
Paremmalta kuin missään vaiheessa aiemmin. Alan olla sinut sen kanssa, että koulutus on käytännönläheisempi kuin useimmat muut alat yliopistolla ja kaikkea ei mahduta opettamaan näillä työtunneilla. Puuttuvat taidot voi täydentää sivuaineina ja vapaina opintoina muualta.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka pohtivat maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan hakemista?
Kannattaa hakea. Tuoreimman tilaston perusteella ensisijaisista hakijoista otetaan sisään noin puolet, eli periaatteessa sisäänpääsy on paljon kuviteltua helpompaa. Käytännössä tilanne on toki hieman erilainen, mutta kenellä tahansa on mahdollisuudet sisään, jos vain motivaatiota on. Ala tarjoaa valtavasti erilaisia mahdollisuuksia eri mittakaavan työtehtävissä.

Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi?
Saa nähdä. Pitkällä tähtäimellä haluaisin päästä käsiksi työtehtäviin, joilla on yhteiskunnallista tai selvästi mitattavaa paikallistason merkitystä. Suunnittelun mittakaavalla ei sinäänsä ole väliä, kunhan periaatteet työn taustalla ovat oikeanlaiset. Ohessa voisi puuhastella jotain runollista.

Mikä on sykähdyttävin tai ikimuistoisin kokemasi maisema-arkkitehtuurikohde?
Lienee klisee, mutta varmasti joku monista valloittavista japanilaisista puutarhoista. Ehkä kokemuksena Suizen-ji tai Kōraku-en ovat olleet hienoimmat. Molempiin päätyminen oli enemmän tai vähemmän hallittua sattumaa ja seikkailua, joka lopulta palkittiin kauniilla ja omalaatuisella paikalla. Samalla maisema-arkkitehtuuri johdatti tutustumaan viehättäviin kaupunkeihin, joihin ei muuten olisi ollut asiaa.

Mitä on maisema-arkkitehtuuri?
Ulkotilojen suunnittelua (ja suunnittelematta jättämistä) ja niiden ymmärtämistä. Omasta kiinnostuksesta riippuen ala tuntuu sivuavan huoletta kaikkea kulttuurientutkimuksesta kaupunkisuunnitteluun ja kasvituntemuksesta kalustemuotoiluun.

 

Loviisa Luoma, 5. vsk

Miten päädyit opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria?
Minulla oli jo yläasteelta asti haaveena päästä opiskelemaan arkkitehtuuria, koska ajattelin että se on loistava tapa yhdistää taide ja tekniikka. Lukion ensimmäisen vuoden lopussa havahduin ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöasioihin, minkä jälkeen arkkitehdiksi hakeminen ei enää tuntunut yhtään sopivalta – en silloin nähnyt itselleni tulevaisuutta, jossa työssäni pystyisin vaikuttamaan ympäristöasioihin. Tästä muodostui pieni elämänkriisi – mutta onneksi oponi osasi vinkata hyvän ammatinvalintaan auttavan nettisivun. Sivustolla oli kysely, jonka lopputulemaksi sain kirkkaasti ensimmäiseksi vaihtoehdokseni maisema-arkkitehtuurin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin koko alasta ja jo vähäisellä tutkimuksella se vaikutti minulle täydelliseltä – nyt löytyi ala, jossa saisin yhdistettyä taiteen, tekniikan ja ympäristön.

Mikä on ollut tähän asti opinnoissa parasta?
Opinnoissamme parasta mielestäni on se, että kaikista opiskelijoista muodostuu lopulta todella omanlaisiaan suunnittelijoita. Kaikilla on oma tyylinsä, prioriteettinsa ja mielenkiinnon kohteensa. Maisema-arkkitehtuuri käsittää niin laajan alan, että sen sisältä voi löytää juuri oman spesialiteettinsa. Toki alan laajuus myös tekee sen, että sen oman jutun löytäminen voi olla haastavaa.

Miltä maisema-arkkitehtuurin opiskelu tuntuu tällä hetkellä?
Tällä hetkellä maisema-arkkitehtuurin opiskelu on ollut minulla hieman taka-alalla, koska olen keskittynyt enemmän sivuaineopintoihini. Luen JOO-opintojen kautta Helsingin yliopiston puolelta ympäristöalan monitieteistä sivuainekokonaisuutta. Olen valinnut maantieteen sekä filosofian kursseja ja koen, että olen saanut niistä erilaisia näkökulmia moniin alani asioihin, verrattuna oman laitokseni kursseihin. Olen vasta maisteriopintojen alussa, mutta odotan kyllä jo ensimmäistä studiokurssiani – mielelläni opiskelen yhtä aihetta enemmän ja syvemmin kuin montaa pintapuolisesti. Vaikkakin ainahan tuntuu siltä, että ei ole tarpeeksi aikaa ja ei ehdi syventyä aiheeseen niin paljon kuin haluaisi tai niin kuin on kurssin alussa ajatellut.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka pohtivat maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaan hakemista?
Meitä opiskelijoita on tullut tänne todella erilaisista lähtökohdista ja jokaisella on uniikit ajatukset siitä, miksi haluaa tulla opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria. Siksipä en voi mitenkään summata kaikkia näitä ajatuksia yhteen – vaan voin vain vedota omiin ajatuksiini. Voin todentaa, että aiemmin mainitsemani taide, tekniikka ja ympäristö todellakin kohtaavat maisema-arkkitehtuurin ohjelmassa. Mutta haluan sanoa, että heti ensimmäisestä vuodesta lähtien minulle on auennut jatkuvasti, kuinka monipuolinen ala tämä on, ja kuinka erilaisia ihmisiä tällä alalla toimii. Maisema-arkkitehtuuri yllättää minut kerta toisensa jälkeen, ja on saanut minut ihastumaan alaan jo useampaan otteeseen.

Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi?
Tämä on kysymys, jota olen kysynyt itseltänikin jo kahden vuoden ajan. Lukiossa ajattelin, että tämä on se minun juttuni – minun alani. Haluan tehdä itselleni merkittävää työtä tämän alan kautta. Ajattelin silloin, että murehditaan detaljeista sitten, kun olen päässyt opiskelemaan. Ja nyt olenkin miettinyt täällä opiskellessani, että mitä ihmettä haluaisin tehdä valmistuttuani. Ja tällä hetkellä minulla ei vielä ole valmista vastausta. Tein kandidaatintyöni äänimaiseman näkökulmasta ulkotilojen suunnittelussa ja olen pohtinut samaa aihetta mahdolliseksi diplomityöaiheekseni, mutta en ole varma onko se juuri sitä mitä haluan. Samoin kuin jo lukiossa ollessani pohdin sitä, miten itse voisin tehdä ympäristön kanssa sellaista työtä, jonka koen merkitykselliseksi. Pohdintani jatkuu.

Mikä on sykähdyttävin tai ikimuistoisin kokemasi maisema-arkkitehtuurikohde?
Yksi ikimuistoisimmista kohteista minulle on Kööpenhaminasta löytyvä Valbyparken ja erityisesti tämän suuren puiston alueelta löytyvät teemapuutarhat. Ne muodostavat ikään kuin taidenäyttelyn, jossa pensasaidoilla rajatut puutarhat ovat yksittäisiä näyttelysaleja taidemuseossa, jossa jokaisessa salissa esitetään eri taiteilijan teos. Muistan kuinka seesteinen ja ihana atmosfääri siellä käydessäni oli.

Mitä on maisema-arkkitehtuuri?
Tämä on ehdottomasti hankalin kysymys. Maisema-arkkitehtuuri on omasta mielestäni jotain, joka yrittää parhaimmalla tavalla yhdistää ihmisen toiminnan ympäristön kanssa. Sanon ”ympäristön” enkä ”luonnon” kanssa sen takia, että ihminen on osa luontoa. Minä itse en halua mitään yhtä paljon kuin saada ihmisen ja muun luonnon yhteiseloa sujuvammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Maisema-arkkitehtuurin määritteleminen ilmentää mielestäni aina vastaajan näkemystä ja hänen ajatuksiaan siitä, mitä hän haluaisi maisema-arkkitehtuurin olevan, mihin suuntaan hän tätä alaa haluaisi viedä ja minkälaisena alana hän haluaisi maisema-arkkitehtuurin näyttäytyvän ulospäin. Mitä sinä sanoisit maisema-arkkitehtuurin olevan?

%d bloggaajaa tykkää tästä: