Ravista 30: Vista 1 vuotta

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi muutamia juttuja noin 30 vuoden takaa Vistan ja Ravistan alkuvaiheilta.

Mitä kerho tekee? Lehteä. Ekskursioita, retkiä, juhlia. Seuraa ammattikuntansa kehittymistä. Seuraa aikaansa ja kehittyy itse. On kriittinen. Pitää hauskaa. Antaa tarvittaessa lehtihaastatteluja ja lausuntoja. Tekee yhteistyötä yli valtio- ja ammattirajojen.

Maisema-arkkitehtuurin opiskelijayhdistys perustettiin 30 vuotta sitten, samoihin aikoihin kuin alan ensimmäinen oma koulutusohjelma Suomessa. Anneli Wilskan kirjoittamassa jutussa Vista 1 vuotta (Vitsas 1990) käydään läpi, mitä kerhon ensimmäisen vuoden aikana tapahtui ja mikä oli tulevaisuuden suunta. Yhtenä toiminnan muotona on mainittu oma lehti. Nyt vuosien ja vuosikymmenien jälkeen Vitsaksesta on tullut Ravista, ja paperisesti lehdestä on siirrytty nettisivuilla julkaistavaan juttusarjaan, jonka osana tämäkin postaus on julkaistu.

”Keväällä päätimme tehdä oman lehden ja paikata osaltamme puuttuvien ammattilehtien muodostamaa ammottavaa aukkoa Suomessa. Ensimmäinen numero oli suuri ja kaunis. Tarkoituksenamme oli ottaa selvää, mitä on maisema-arkkitehtuuri ja mikä on meidän paikkamme; onko sitä? Ensimmäinen lehti julkaistiin asiaan kuuluvin menoin Uudella ylioppilastalolla 24.5.1990 lehdistön ja kutsuvieraiden läsnäollessa.”

Mitä useampaan kysymykseen löytyy vastaus, sitä enemmän uusia kysymyksiä nousee esiin. Pääasia on, että VITSAS viuhuu eikä keskustelu lopu.


Tämän julkaisun lainaukset ovat alkuperäisestä Anneli Wilskan kirjoittamasta artikkelista, joka on ilmestynyt Vitsas-lehdessä loppuvuodesta 1990.

%d bloggaajaa tykkää tästä: