Vista 2018? – Vaalikokous ja pestiesittelyt

Haluaisitko vaikuttaa siihen, millainen Vista on vuonna 2018? Tule mukaan Vistan toimijaksi! Tässä perustietoa, pestien esittelyt ja muuta hyödyllistä informaatiota:

Mikä on Vistan toimija?

Vistan toimijat = hallitus + muut toimihenkilöt eli toimarit

Miksi minun kannattaisi hakea Vistan toimijaksi?

Vista on mainio tapa päästä syventymään maisema-arkkitehtuuriin ja saada niin sanotusti jalka oven väliin: tapahtumissa ja niitä järjestäessä pääsee tutustumaan lukuisiin eri vuosikurssien opiskelijoihin, alumneihin ja mahdollisesti tuleviin työnantajiin, sekä muihin saman tai samankaltaisten alojen opiskelijoihin Suomessa ja ulkomailla.

Vistan toimijana pääset parhaiten vaikuttamaan siihen, millainen Vista on vuonna 2018! Esimerkiksi kuluneena vuonna Vistasta on tullut entistä kansainvälisempi, nettisivuja on paranneltu ja uusia tapahtumia on kehitetty ja jo unohtuneita elvytetty. Jatketaanko samaan malliin vai keksitäänkö jotain uutta? Mitä enemmän aktiivisia toimijoita mukana on, sitä aktiivisempi myös Vista on ja sitä enemmän saadaan järjestettyä kaikkea kivaa ja jännää!

Järjestötoiminta näyttää varsin mainiolta myös CV:ssä! Vistan toimijana myös oppii paljon, vähän pestistä riippuen muun muassa ryhmätyötaitoja, sosiaalisia taitoja, esiintymistä, johtamista, tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, yhdistystoimintaa, koulutuspolitiikkaa, viestintää ja kirjoittamista, tarkkuutta ja huolellisuutta, kielitaitoa, aikatauluttamista, pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta, organisointia… Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän saat toiminnasta irti!

Kaikesta tästä monipuolisuudesta huolimatta ei tarvitse pelätä, että kyseessä olisi liian iso nakki. Pestejä on tarjolla erikokoisia, mutta suurimmatkaan hallitushommat eivät vaadi välivuotta, luopumaan muista harrastuksista tai edes jättämään mallilukkarin mukaisia kursseja väliin.

Ja ennen kaikkea, Vistan toimijana on kivaa! Pääset edustamaan ja edistämään maisema-arkkitehtuurin tärkeää asiaa ja puuhailemaan kaikenlaista hauskaa vanhojen kavereiden ja uusien tuttavuuksien kanssa. Todennäköisesti päädyt tilanteisiin ja paikkoihin, joita et vielä nyt osaa edes kuvitella!

 

P.S. Bonuksena myös se, että hallituslaiset saavat wappuna sprayta erityisen tyylikkään oranssin lehden haalarinlahkeen maisupuuhun.


Mitä eroa on hallituksella ja toimihenkilöillä?

Hallituslaiset osallistuvat Vistan hallituksen kokouksiin, joten he sitoutuvat Vistan toimintaan astetta enemmän kuin muut toimarit. Käytännössä ero on kuitenkin melko häilyvä, toimaritkin voivat mainiosti esimerkiksi osallistua kokouksiin ja järjestää tapahtumia.


Millaisiin pesteihin voin hakea? Mikä voisi olla sopiva pesti minulle?

Pääaineella, vuosikurssilla tai aiemmalla yhdistyskokemuksella ei ole väliä, kunhan maisema-arkkitehtuuri on lähellä sydäntäsi! <3 Mikään pesteistä ei vaadi sen kummempaa erikoisosaamista tai kokemusta, apua kyllä saa ja taitoja ehtii oppia ja opetella matkan varrella. Voit siis mainiosti hakea mukaan, olit sitten fuksi tai lähes valmistunut maisteriopiskelija, kunhan sinulla on intoa ja mahdollisuus sitoutua pestiisi vuoden 2018 ajaksi.

Pestejä on tarjolla niin monenlaisia, että jokaiselle vähänkään kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva pesti, ja jos sellaista ei vielä ole, niin sen voi keksiä itse! Pestejä voi ja kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti oman mielenkiinnon mukaan. Kannattaa myös muistaa, että Vistan pestit ovat varsin joustavia: käytännössä erityisesti hallituslaiset esimerkiksi järjestävät tapahtumia yhdessä ja tarvittaessa auttavat toisiaan. Sinun ei tarvitse edes päättää ennen vaalikokousta, mihin pestiin haluaisit, riittää, että tiedät olevasi kiinnostunut!

Vistan hallitukseen valitaan sääntöjen perusteella ainakin seuraavat toimijat:

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja eli puhis valmistelee kokoukset ja johtaa niiden etenemistä. Puhis hallitsee Vistan kokonaiskuvan ja jakaa tehtäviä muille hallituslaisille ja toimareille. Puheenjohtaja pääsee myös kurkistamaan laitoksen ja ARTSin kulissien taakse, sillä hän osallistuu laitoksen johtoryhmän kokouksiin ja dekaanilounaille yhdessä muiden ARTSin yhdistysten puheenjohtajien kanssa.

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja auttaa ja tarvittaessa sijaistaa puheenjohtajaa.

Sihteeri

Sihteeri kirjaa kokouksessa käsitellyt asiat pöytäkirjaan sekä kirjoittaa tarvittaessa muitakin dokumentteja, esimerkiksi hakemuksia ja sähköposteja.

Rahastonhoitaja

Rahastonhoitaja pitää huolta Vistan varallisuudesta eli laatii vuoden budjetin, seuraa sitä, maksaa ja lähettää laskuja ja pitää huolta käteiskassasta ja merkkimyynnistä.

Lisäksi Vistaan valitaan 3-5 muuta hallituksen jäsentä sekä muita toimihenkilöitä. Seuraavaan listaan on koottu esimerkkejä mahdollisista pesteistä, mutta voit myös keksiä jonkin aivan uuden! Pesteistä voi valita yhden tai yhdistellä niitä ennakkoluulottomasti. Yhden pestin voi myös esimerkiksi jakaa kaverin kanssa.

Ekskursiovastaava

Ekskursiovastaava on päävastuussa excusta eli yhdestä Vistan vuoden suurimmista kohokohdista. Ekskursiovastaava hallitsee matkan kokonaisuuden ja järjestää tarvittavia tapaamisia ennen reissua, mutta muuten excun suunnittelutehtäviä voi jakaa ekskursion osallistujille.

Fuksivastaava

Fuksivastaava pitää huolen siitä, että uudet opiskelijat tuntevat olonsa tervetulleiksi Aaltoon ja Vistaan. Esimerkiksi orientaatioviikon Vistaillan järjestäminen kuuluu fuksivastaavan tehtäviin. Fuksivastaava tekee tiivistä yhteistyötä Arkkitehtikillan fuksisektorin kanssa.

Kahvivastaava

Kahvivastaava pitää huolen siitä, että maisuluokassa on jatkossakin tarjolla kahvia ja teetä. Rahat kahviin on saatu Vistan yhteistyöyrityksiltä, joten tämä pesti sopii mainiosti yhdistettäväksi yrityssuhdevastaavan tehtäviin.

Koulutusryhmän opiskelijaedustaja + varajäsen

Opiskelijaedustaja osallistuu koulutusryhmän kokouksiin ja pitää huolen siitä, että myös maisema-arkkitehtuurin opiskelijoiden näkökulma otetaan huomioon koulutukseen liittyvässä suunnittelussa ja päätöksenteossa.

KV-vastaava

KV-vastaava pitää huolta siitä, että Vistan toiminta on ymmärrettävää ja tavoitettavaa myös kansainvälisille ja englanninkielisille opiskelijoille. Kielitaito luonnollisesti plussaa, mutta tässäkään pestissä ei vaadita mitään kummallisuuksia, ja esimerkiksi puhumaan oppii parhaiten puhumalla.

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja toimii linkkinä ja tiedonvälittäjänä Vistan ja MARKin eli Suomen maisema-arkkitehtiliiton välillä. Käytännössä opiskelijaedustaja osallistuu MARKin kokouksiin, järjestää yhteistyötapahtumia (esim. Vista meets MARK) ja välittää tietoa MARKilta Vistalle ja Vistalta MARKille.

Nettisivuvastaava

Nettisivuvastaava ylläpitää ja tarvittaessa myös päivittää ja uudistaa Vistan nettisivuja. Tehtävään vaadittavat taidot on helppo oppia, joten aiempaa nettisivu- tai koodauskokemusta ei tarvita.

Ravistaja

Ravistaja on Vistan Ravista-verkkojulkaisun päätoimittajia. Henkilökohtainen palo ilmaista itseään kirjoittamalla on plussaa, muttei välttämätöntä: tehtävää voi hoitaa myös etsimällä muita potentiaalisia kirjoittajia ravistamaan.

Tiedottaja / Somettaja

Tiedottaja pitää huolen siitä, että Vistan jäsenet ja muu maailma tietävät, missä mennään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Facebook-tapahtumien luomista, Vista-mail-sähköpostilistan ylläpitoa ja Instagram-tilille postailua.

Yrityssuhdevastaava

Yrityssuhdevastaava kerää Vistalle rahaa hankkimalla uusia sponsoreita ja pitämällä yhteyttä nykyisiin yhteistyöyrityksiin. Pestin voi mainiosti yhdistää esimerkiksi ystävyyssuhdevastaavan (= YYSVi) tai kahvivastaavan tehtäviin.

Ystävyyssuhdevastaava

Ystävyyssuhdevastaava pitää yhteyttä maisema-arkkitehtuurin ja muihin ympäristöön liittyvien alojen opiskelijoihin Suomessa ja ulkomailla.

 

Miten voin asettua ehdolle?

Ehdolle voi asettua vaalikokouksessa, joka järjestetään 22.11.2017 klo 17 Miestentie 3:n kahviossa. Jos haluaisit asettua ehdolle johonkin pestiin, mutta et pääse mukaan itse vaalikokoukseen, ota yhteyttä puheenjohtajaan.


Mistä voin kysyä lisää?

Vista on mukana AK:n pestikesteillä 13.11, tervetuloa mukaan!

Jos olet kiinnostunut jostain tietystä, yksittäisestä pestistä, kannattaa kysyä siitä enemmän suoraan pestin nykyiseltä toimijalta. Jos et ole vielä varma, mitä haluaisit tehdä, sinulla on kysymyksiä Vistasta yleensä tai haluaisit esimerkiksi ehdottaa kokonaan uutta pestiä, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi puheenjohtajaan. Vistan nykyiset toimijat ja yhteystiedot löytyvät täältä.

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: