Kymmenen ulkoilukohdetta keväiseen ja kesäiseen Helsinkiin

Kesä odottelee miltei jo nurkan takana ja luonto on vihdoin herännyt pitkästä horroksestaan. Aurinkoisia kevät- ja kesäpäiviä ajatellen halusimmekin ravistajien voimin poimia Helsingistä muutamia tunnettuja sekä ei-niin-tunnettuja ulkoilukohteiden helmiä ja koota niistä lyhyet esittelyt. Kaikkia ihania kohteita emme valitettavasti millään saaneet mahdutettua listalle, mutta näilläkin tärpeillä nähtävää riittää joka hetkeen ja makuun perinteisistä puistoista luontopolkuihin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi pyöräretki Kruunuvuoren hylätyille huviloille, treffit kukkivien koristeomenoiden täytttämällä Isokaarella tai kesäinen melontareissu vehreään Vartiosaareen?

 

1. TULLISAAREN KARTANOPUISTO

Itä-Helsingissä sijaitseva Tullisaaren (ent. Tuurholman) kartanopuisto on yksi suomen edustavimpia ja parhaiten säilyneitä maisemapuistoja. Silti tämä 46 hehtaarin kokoinen Helsingin Monrepos on monelle kaupunkilaiselle tuntematon paikka. Tullisaaren alue koostuu itäisestä kartanopuistosta ja läntisestä kansanpuistosta, ja alue on elänyt varsin monivaiheisen historian 1500-luvulta alkaen loistosta rappioon ja nykyiseen uuteen kukoistukseensa. Varsinaisen kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa 1950-luvulla, mutta alueella on jäljellä kaksi 1800-luvun lopulla rakennettua huvilaa: Aino Acktén ja Deckerin huvilat sekä niiden lisäksi upeita vanhoja puita, kuten hienoja tammia ja Suomen paksuimmaksi mitatut tervaleppä, metsälehmus ja puistolehmus.

Tullisaari (Elina Nummi, Vihreät sylit)

 

2. KRUUNUVUOREN HYLÄTYT HUVILAT

Mikäli suuntaat retkelle Tullisaareen, samalla reissulla kannattaa ehdottomasti vierailla myös etelämpänä Kruunuvuorenrannassa. Kruunuvuoren vanhalla huvila-alueella on monia yli satavuotiaita hylättyjä huviloita, jotka ovat olleet tyhjillään jo vuosikymmeniä. Tämä aavemainen huvila-alue on hyvin kiinnostava paikka ulkoilla ja alueen rantakallioilta on huikeat näkymät kohti Helsinkiä ja sitä ympäröiviä saaria. Herttoniemen metroasemalta kulkee bussi 88 Kaitalahteen, jonka jälkeen Päätien päästä alkavaa kapeaa tietä pitkin pääsee kohti Kruunuvuoren hylättyjä huviloita.

 

3. ISOKAARI

Lauttasaaressa sijaitseva Isokaari on Helsingin ainoa puutarhakatu, jota reunustavat koristeomenapuut. Kadulla on kaiken kaikkiaan 130 koristeomenaa, jotka puhkeavat kukkaansa kesäkuun alkupuolella. Runsaasta koristeomenoiden määrästä voi kiittää edesmennyttä kaupunginpuutarhuria Bengt Schalinia (1889-1982), jonka suosikkikasveihin omenapuut kuuluivat. Tässä täydellinen kohde vaikka iltapäiväkävelylle!

Isokaari (Satu Tegel, Vihreät sylit)

 

4. KIRSIKKAPUISTO

Roihuvuoressa vesitornin kupeessa sijatseva vuonna 2007 perustettu Kirsikkapuisto on Suomen suurin koristekirsikkaesiintymä. Puistossa kasvaa yli 240 kirsikkapuuta, jotka puhkeavat vaaleanpunaiseen kukoistukseensa toukokuun puolivälissä. Kukinnan aikaan puistossa vietetään japanilaista hanami-juhlaa, joka tänä vuonna järjestetään lauantaina 19.5. klo 12-18. Kirsikkapuistossa vieraillessa kannattaa käväistä myös Roihuvuorentie 12–16 kohdalla sijaitsevassa Japanilaistyylisessä puutarhassa, josta löytyvät mm. mustan kilpikonnan sammalmetsikkö sekä sinisen lohikäärmeen puisto.

Kirsikkapuisto (Roy Koto, Vihreät sylit)

 

5. ALPPIRUUSUPUISTO

Huopalahden aseman pohjoispuolella sijaitseva Haagan Alppiruusupuisto eli rodopuisto on ainutlaatuinen kohde Helsingin puistojen kirjossa. Puisto on toiminut yli 40 vuotta Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen koealueena ja alkujaan sinne istutettiin 3000 alppiruusuristeymää. Puistossa kannattaakin vierailla kesäkuun alkupuolella, jolloin alppiruusujen ja atsaleojen kukinta on yleensä parhaimmillaan.

Alppiruusupuisto (Hanna Poutanen)

 

6. TÄHTITORNINVUORI

Tähtitorninvuoren puisto on Helsingin ensimmäinen julkiseksi kaupunkipuistoksi perustettu viheralue ja edelleen monen kaupunkilaisen mielipuisto. Muinoin korkea mäki kauas merelle avautumine näkymineen on ollut osa Helsingin vartiovuorten ketjua. Puiston suunnittelijoita ovat olleet puutarha-arkkitehti Knut Forsberg (1827–1875) sekä kaupunginpuutarhuri Svante Olsson (1856–1941) ja tyyliltään se vastaa mannermaista saksalaista kaupunkipuistoa. Puisto on kasvilajistoltaan runsas, ja näin keväisin ihastusta herättävät erityisesti upeat sipulikukkaistutukset.

Tähtitorninvuori (Vladimir Pohtokari, Vihreät sylit)

 

7. NISKALAN JA HALTIALAN LUONTOPOLUT

Haltialassa on joukko Keskuspuiston upeimpia luontonähtävyyksiä joihin voi tutustua luontopolkujen avulla. Haltiavuoren luontopolun varrelta pääset näkemään mm. Haltialan aarnimetsät sekä Haltianvuoren huipun. Metsäpolulla taas pääsee tutustumaan Haltialan metsäluontoon sekä sen hoitoon. Korpipolku tutustuttaa retkeilijät ennallistettuun metsään Haltialan ulkoilualueen sydämessä. Niskalassa on myös puulajipuisto, jonka puuvalikoimiin voi tutustua kolmea polkua pitkin. Pieni puisto sisältää noin 60 erilaista lehtipuulajia ja hurjat määrät ikivihreitä puita sekä ruohovartisia kasveja.

Niskala (Hemmo Rättyä, Vihreät sylit)

 

8. VUOSAAREN TÄYTTÖMÄKI

Vuosaaren täyttömäki on yksi Helsingin erikoisimmista virkistysalueista. Alue on nimensä mukaisesti entinen täyttömäki, josta on tämän vuosikymmenen aikana muokattu avoin luontoalue. Yli 60 hehtaarin kokoisen alueen korkein huippu on 60 m meren pinnan yläpuolella ja sieltä onkin hienot näkymät ympäri helsinkiä. Täyttömäellä on nähtävillä kaikenlaisia hauskoja pieniä yksityiskohtia, kuten “istutettuja” keloja ja Lasipalatsin luona kasvaneen vanhan piilipuun kanto, mikä tuotiin täyttömäelle 2.8.2007.

Vuosaarenhuippu (Hanna Poutanen)

 

9. KALLAHDENNIEMI

Kallahdenniemen maisemanmuodostelmat ja luonto moni- puolisuudessaan luovat yhdessä ainutlaatuisen tunnelman, jota ei löydy muualta Helsingistä. Kallahden tyven harjuselänne, Kallahdenharju, on rauhoitettu erillisenä luonnonsuojelualueena ja sisältää Helsingille hyvin epätyypillistä karua ja valoisaa männikköä. Kallahdenniemen kärjessä sijaitseva maannousemaniitty on myöskin mielenkiintoinen suojeltu luontokohde ja otollinen paikka myös lintuharrastajille muuttoaikoina.

 

10. VARTIOSAARI

Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiosaari on kukoistava saari, missä yli 80% saaren metsistä on todettu arvometsiksi ja luontotyyppien määrä saarella on suuri. Vanhoja huviloita vartiosaaressa on jopa 57. Vartiosaaren huviloita ja upeaa luontoa voi kokea kulkemalla saaressa olevia polkuja ja luontopolkuja pitkin. Kesäisin Idän saaristoreitillä kulkee muutamia veneitä päivässä ja yksi reitin pysäkeistä on Vartiosaaressa. Hyppää matkaan mukaan joko Hakaniemestä, Herttoniemestä, Laajasalosta tai Vuosaaresta. Vartiosaareen voi myös meloa vuokraamalla Vuosaaresta kajakin tai kanootin. Talvisin Vartiosaareen pääsee myös jäitse.

Vartiosaari (Hanna Poutanen)

 

Lähteet: http://www.vihreatsylit.fi

%d bloggaajaa tykkää tästä: