Vista 2019 – vaalikokous ja pestiesittelyt

Tiesitkö, että vuonna 2019 Vista ja maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma täyttää 30-vuotta? Haluaisitko vaikuttaa siihen, millainen Vista on ensi vuonna?
Tule mukaan Vistan toimijaksi! Tässä perustietoa, pestien esittelyt ja muuta hyödyllistä.

 

Mikä on Vistan toimija?

Vistan toimijat = hallitus + muut toimihenkilöt eli toimarit

Miksi minun kannattaisi hakea Vistan toimijaksi?

Vista on mainio tapa päästä syventymään maisema-arkkitehtuuriin, ja saada niin sanotusti jalka oven väliin: tapahtumissa ja niitä järjestäessä pääsee tutustumaan eri vuosikurssien opiskelijoihin, alumneihin ja mahdollisesti tuleviin työnantajiin ja kollegoihin, sekä muihin saman tai samankaltaisten alojen opiskelijoihin Suomessa ja ulkomailla.

Vistan toimijana pääset parhaiten vaikuttamaan siihen, millainen Vista on vuonna 2019! Esimerkiksi kuluneena vuonna Vistasta on tullut entistä kansainvälisempi ja uusia tapahtumia on kehitetty ja jo unohtuneita elvytetty. Jatketaanko samaan malliin vai kehitetäänkö jotain uutta? Mitä enemmän aktiivisia toimijoita mukana on, sitä aktiivisempi myös Vista on ja sitä enemmän saadaan järjestettyä kaikkea jännittävää!

Järjestötoiminta näyttää hyvältä myös CV:ssä! Vistan toimijana oppii paljon; muun muassa ryhmätyötaitoja, sosiaalisia taitoja, esiintymistä, johtamista, tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, yhdistystoimintaa, koulutuspolitiikkaa, viestintää ja kirjoittamista, tarkkuutta ja huolellisuutta, kielitaitoa, aikatauluttamista, pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta, organisointia… Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän saat toiminnasta irti!

Kaikesta tästä monipuolisuudesta huolimatta ei tarvitse pelätä, että kyseessä olisi liian iso nakki. Pestejä on tarjolla erikokoisia, mutta suurimmatkaan hallitushommat eivät vaadi välivuotta, luopumaan muista harrastuksista tai jättämään mallilukkarin mukaisia kursseja väliin. Mukaan voi lähteä omalla panoksella, mutta sitoutuneisuutta koko vuodelle odotetaan.

Ja ennen kaikkea, Vistan toimijana on hauskaa! Pääset edustamaan ja edistämään maisema-arkkitehtuurin tärkeää asiaa ja puuhaamaan kaikenlaista vanhojen kavereiden sekä uusien tuttavuuksien kanssa. Todennäköisesti päädyt tilanteisiin ja paikkoihin, joita et vielä nyt osaa edes kuvitella!

P.S. Bonuksena myös se, että hallituslaiset saavat wappuna sprayta tyylikkään oranssin lehden haalarinlahkeen maisupuuhun.

Mitä eroa on hallituksella ja toimihenkilöillä?

Hallituslaiset osallistuvat Vistan hallituksen kokouksiin, joten he sitoutuvat Vistan toimintaan toimihenkilöitä enemmän. Käytännössä ero on kuitenkin melko häilyvä, sillä myös toimihenkilöt ovat tervetulleita kokouksiin ja mukaan järjestämään tapahtumia.

Millaisiin pesteihin voin hakea? Mikä voisi olla sopiva pesti minulle?

Pääaineella, vuosikurssilla tai aiemmalla yhdistyskokemuksella ei ole väliä, kunhan maisema-arkkitehtuuri on lähellä sydäntäsi! Mikään pesti ei vaadi erikoisosaamista tai aiempaan kokemusta, sillä apua saa aina ja uuteen pestiin perehdytetään aluksi. Tarvittavia taitoja ehtii oppia ja opetella myös matkan varrella. Voit siis mainiosti hakea mukaan, olit sitten fuksi tai lähes valmistunut maisteriopiskelija, kunhan sinulla on intoa ja mahdollisuus sitoutua pestiisi koko vuoden 2019 ajaksi.

Pestejä on tarjolla niin monenlaisia, että jokaiselle vähänkään kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva pesti. Jos jokin pesti sinusta uupuu vielä, voit tulla kokouksseen ehdotuksesi kanssa! Kannattaa myös muistaa, että pestit ovat varsin joustavia, esimerkiksi hallituslaiset järjestävät tapahtumia yhdessä ja tarvittaessa auttavat toisiaan pesteistä riippumatta. Useampiin pesteihin voi myös hakea yhdessä kaverin kanssa.

 

Hallituspestejä

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja valmistelee kokoukset ja johtaa niiden etenemistä. Puheenjohtaja hallitsee Vistan kokonaiskuvan ja jakaa tehtäviä muille hallituslaisille ja toimihenkilöille. Puheenjohtaja pääsee myös kurkistamaan laitoksen ja ARTSin kulissien taakse, sillä hän osallistuu laitoksen johtoryhmän kokouksiin ja dekaanin lounaille yhdessä muiden ARTSin yhdistysten puheenjohtajien kanssa.

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja on puheenjohtajan läheisin työpari ja hän auttaa ja tarvittaessa sijaistaa puheenjohtajaa. Varapuheenjohtajan tehtäviin ensivuonna kuuluu alumnitoiminnan käynnistäminen.

Sihteeri/tiedottaja

Sihteerinä hän kirjaa kokouksessa käsitellyt asiat pöytäkirjaan ja vastaa sen välittämisestä muille jäsenille maililistan kautta. Lisäksi hän kirjoittaa tarvittaessa muitakin dokumentteja, kuten hakemuksia ja sähköposteja.
Tiedottajanä hän pitää huolen siitä, että Vistan jäsenet ja muu maailma tietävät, missä mennään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Facebook-tapahtumien luomista, Vista-mail-sähköpostilistan ylläpitoa ja Instagram-tilille postailua.

Rahastonhoitaja

Rahastonhoitaja pitää huolta Vistan varallisuudesta eli laatii vuoden budjetin, seuraa sitä, maksaa ja lähettää laskuja ja pitää huolta käteiskassasta ja merkkimyynnistä.

Ulkoministeri

Ulkoministeri vastaa Vistan kansainvälisten suhteiden ylläpidosta. Lisäksi hän pitää huolta siitä, että Vistan toiminta on ymmärrettävää ja tavoitettavaa myös kansainvälisille ja englanninkielisille opiskelijoille. Kielitaito luonnollisesti plussaa, mutta tässäkään pestissä ei vaadita mitään kummallisuuksia, ja esimerkiksi puhumaan oppii parhaiten puhumalla.

Tapahtumavastaava

Tapahtumavastaava koordinoi Vistan tapahtumia ja huolehtii käytännönjärjestelyistä. Kiireisintä hänellä on syksyn alussa orientaatioviikoilla, jolloin hän pitää huolen siitä, että uudet opiskelijat tuntevat olonsa tervetulleiksi Aaltoon ja Vistaan. Ensivuonna tapahtumavastaavalla tulee olemaan suurempi rooli myös Vistan 30v. juhlan järjestämisessä.

Opintovastaava

Opintovastaava osallistuu koulutusryhmän kokouksiin ja pitää huolen siitä, että myös maisema-arkkitehtuurin opiskelijoiden näkökulma otetaan huomioon koulutukseen liittyvässä suunnittelussa ja päätöksenteossa. Opintovastaava on myös osa Aalto-yliopiston opintoneuvostoa (OPN).

Yrityssuhdevastaava

Yrityssuhdevastaava kerää Vistalle rahaa hankkimalla uusia sponsoreita ja pitämällä yhteyttä nykyisiin yhteistyöyrityksiin.

 

Toimihenkilöpestejä

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja toimii linkkinä ja tiedonvälittäjänä Vistan ja MARKin eli Suomen maisema-arkkitehtiliiton välillä. Käytännössä opiskelijaedustaja osallistuu MARKin kokouksiin, järjestää yhteistyötapahtumia (esim. Vista meets MARK) ja välittää tietoa MARKilta Vistalle ja Vistalta MARKille.

Nettisivuvastaava

Nettisivuvastaava ylläpitää ja tarvittaessa myös päivittää ja uudistaa Vistan nettisivuja. Tehtävään vaadittavat taidot on helppo oppia, joten aiempaa nettisivu- tai koodauskokemusta ei tarvita.

Ravistaja

Ravistaja on Vistan Ravista-verkkojulkaisun päätoimittajia. Henkilökohtainen palo ilmaista itseään kirjoittamalla on plussaa, muttei välttämätöntä: tehtävää voi hoitaa myös etsimällä muita potentiaalisia kirjoittajia ravistamaan.

Dokumentoija

Dokumentoijan tehtäviin kuuluu tapahtumien ja toiminnan dokumentointi ja arkistointi.

 

Miten voin asettua ehdolle?

Ehdolle voi asettua vaalikokouksessa 20.11.2018. Jos haluaisit asettua ehdolle johonkin pestiin, mutta et mitenkään pääse itse vaalikokoukseen, ota yhteyttä puhikseen.

Mistä voin kysyä lisää?

Vista on mukana AK:n pestikesteillä 12.11, tervetuloa mukaan!

Jos olet kiinnostunut jostain tietystä, yksittäisestä pestistä, kannattaa kysyä siitä enemmän suoraan pestin nykyiseltä toimijalta. Jos sinulla on kysymyksiä Vistasta yleensä tai haluaisit esimerkiksi ehdottaa kokonaan uutta pestiä, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi puheenjohtajaan.