Vaalit 2019

Millainen Vista on vuonna 2020?

Kiinnostaako sinua tutustua uusiin ihmisiin, nauttia hyvästä seurasta ja kehittää omaa osaamistasi? Entä haluaisitko vaikuttaa siihen, millainen Vista on vuonna 2020? Lähde mukaan Vistan toimijaksi! Tässä perustietoa, pestien esittelyt ja muuta hyödyllistä.

Mikä on Vistan toimija?

Vistan toimijat = hallitus + muut toimihenkilöt eli toimarit

Miksi minun kannattaisi hakea Vistan toimijaksi?

Vista on mainio tapa päästä syventymään maisema-arkkitehtuuriin ja saada niin sanotusti jalka oven väliin: tapahtumissa ja niitä järjestäessä pääsee tutustumaan eri vuosikurssien opiskelijoihin, alumneihin ja mahdollisesti tuleviin työnantajiin ja kollegoihin, lisäksi myös muihin saman tai samankaltaisten alojen opiskelijoihin Suomessa ja ulkomailla.

Vistan toimijana pääset parhaiten vaikuttamaan siihen, millainen Vista on vuonna 2020! Esimerkiksi kuluneena vuonna Vista on juhlinut juhlavuottaan, uusia tapahtumia on kehitetty ja perinteitä ylläpidetty. Jatketaanko samaan malliin vai kehitetäänkö jotain uutta? Mitä enemmän aktiivisia toimijoita mukana on, sitä aktiivisempi myös Vista on ja sitä enemmän saadaan järjestettyä kaikenlaista jännittävää!

Järjestötoiminta näyttää myös hyvältä CV:ssä! Vistan toimijana oppii paljon; muun muassa ryhmätyötaitoja, sosiaalisia taitoja, esiintymistä, johtamista, tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, yhdistystoimintaa, koulutuspolitiikkaa, viestintää ja kirjoittamista, tarkkuutta ja huolellisuutta, kielitaitoa, aikatauluttamista, pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta, organisointia… Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän saat toiminnasta irti!

Kaikesta tästä monipuolisuudesta huolimatta ei tarvitse pelätä, että kyseessä olisi liian iso nakki. Pestejä on tarjolla erikokoisia, eivätkä suurimmatkaan hallitushommat vaadi välivuotta, luopumaan muista harrastuksista tai jättämään mallilukkarin mukaisia kursseja väliin. Mukaan voi lähteä omalla panoksella, mutta toisaalta sitoutumista koko vuodelle odotetaan.

Ja ennen kaikkea, Vistan toimijana on hauskaa! Pääset edustamaan ja edistämään tärkeää asiaa eli maisema-arkkitehtuuria sekä puuhaamaan kaikenlaista vanhojen kavereiden sekä uusien tuttavuuksien kanssa. Todennäköisesti päädyt tilanteisiin ja paikkoihin, joita et vielä nyt osaa edes kuvitella! 

P.S. Bonuksena myös se, että hallituslaiset saavat wappuna sprayata tyylikkään oranssin lehden haalarinlahkeen maisupuuhun.

Mitä eroa on hallituksella ja toimihenkilöillä?

Hallituslaiset osallistuvat Vistan hallituksen kokouksiin, joten he sitoutuvat Vistan toimintaan toimihenkilöitä enemmän. Käytännössä ero on kuitenkin melko häilyvä, sillä myös toimihenkilöt ovat tervetulleita kokouksiin ja mukaan järjestämään tapahtumia.

Millaisiin pesteihin voin hakea? Mikä voisi olla sopiva pesti minulle?

Pääaineella, vuosikurssilla tai aiemmalla yhdistyskokemuksella ei ole väliä, kunhan maisema-arkkitehtuuri on lähellä sydäntäsi! Mikään pesti ei vaadi erikoisosaamista tai aiempaan kokemusta, sillä apua saa aina ja uuteen pestiin perehdytetään aluksi. Tarvittavia taitoja ehtii oppia ja opetella myös matkan varrella. Voit siis mainiosti hakea mukaan, olit sitten fuksi tai lähes valmistunut maisteriopiskelija, kunhan sinulla on intoa ja mahdollisuus sitoutua pestiisi koko vuoden 2020 ajaksi.

Pestejä on tarjolla niin monenlaisia, että jokaiselle vähänkään kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva pesti. Jos jokin pesti sinusta uupuu vielä, voit tulla kokoukseen ehdotuksesi kanssa! Kannattaa myös muistaa, että pestit ovat varsin joustavia, esimerkiksi hallituslaiset järjestävät tapahtumia yhdessä ja tarvittaessa auttavat toisiaan pesteistä riippumatta. Useampiin pesteihin voi myös hakea yhdessä kaverin kanssa.


Vistan hallitukseen valitaan sääntöjen perusteella ainakin seuraavat toimijat:

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja valmistelee kokoukset ja johtaa niiden etenemistä. Puheenjohtaja hallitsee Vistan kokonaiskuvan ja jakaa tehtäviä muille hallituslaisille sekä toimihenkilöille. Puheenjohtaja pääsee myös kurkistamaan laitoksen ja ARTSin kulissien taakse, sillä hän osallistuu laitoksen johtoryhmän kokouksiin ja dekaanin lounaille yhdessä muiden ARTSin yhdistysten puheenjohtajien kanssa.

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja on puheenjohtajan läheisin työpari, joka auttaa ja tarvittaessa sijaistaa puheenjohtajaa. Varapuheenjohtajan tehtäviin ensi vuonna kuuluu alumnitoiminnan kehittäminen. Pesti on helppo yhdistää jonkin toisen hallitus- tai toimihenkilöviran kanssa, sillä se ei ole yksittäisenä pestinä kovin raskas.

Sihteeri/tiedottaja

Sihteeri kirjaa kokouksessa käsitellyt asiat pöytäkirjaan ja vastaa sen välittämisestä muille jäsenille nettisivujen kautta. Lisäksi hän kirjoittaa tarvittaessa muitakin dokumentteja, kuten hakemuksia ja sähköposteja.

Tiedottajana hän pitää huolen siitä, että Vistan jäsenet ja muu maailma tietävät, missä mennään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Facebook-tapahtumien luomista, kuukausikirjeiden kirjottamista, Vista-mail-sähköpostilistan ylläpitoa ja Instagram-tilille postailua.

Rahastonhoitaja

Rahastonhoitaja pitää huolta Vistan varallisuudesta eli laatii vuoden budjetin, seuraa sitä, maksaa ja lähettää laskuja ja pitää huolta käteiskassasta ja merkkimyynnistä.


Lisäksi hallituksessa on:

Ulkoministeri

Ulkoministeri vastaa Vistan ulkosuhteiden ylläpidosta. Lisäksi hän pitää huolta siitä, että Vistan toiminta on ymmärrettävää ja tavoitettavaa myös kansainvälisille ja englanninkielisille opiskelijoille. Kielitaito on luonnollisesti plussaa, mutta tässäkään pestissä ei vaadita mitään kummallisuuksia, ja esimerkiksi puhumaan oppii parhaiten puhumalla.

Tapahtumavastaava

Tapahtumavastaava koordinoi Vistan tapahtumia ja huolehtii käytännönjärjestelyistä. Kiireisintä hänellä on syksyn alussa orientaatioviikoilla, jolloin hän pitää huolen siitä, että uudet opiskelijat tuntevat olonsa tervetulleiksi Aaltoon ja Vistaan.

Opintovastaava

Opintovastaava osallistuu koulutusryhmän kokouksiin ja pitää huolen siitä, että myös maisema-arkkitehtuurin opiskelijoiden näkökulma otetaan huomioon koulutukseen liittyvässä suunnittelussa ja päätöksenteossa. Opintovastaava on myös osa Aalto-yliopiston opintoneuvosta (OPN).

Yrityssuhdevastaava

Yrityssuhdevastaava kerää Vistalle rahaa hankkimalla uusia sponsoreita ja pitämällä yhteyttä nykyisiin yhteistyöyrityksiin.

Graafikko

Graafikko vastaa Vistan visuaalisesta ilmeestä. Hän luo tapahtumakuvia vuoden aikana järjestettäviin tapahtumiin ja suunnittelee some-postauksien ilmettä.


Esimerkkejä Vistan toimijoista:

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja

MARKin johtokunnan opiskelijaedustaja toimii linkkinä ja tiedonvälittäjänä Vistan ja MARKin eli Suomen maisema-arkkitehtiliiton välillä. Käytännössä opiskelijaedustaja osallistuu MARKin kokouksiin, järjestää yhteistyötapahtumia (esim. Vista meets MARK) ja välittää tietoa MARKilta Vistalle ja Vistalta MARKille.

Nettisivuvastaava

Nettisivuvastaava ylläpitää ja tarvittaessa myös päivittää ja uudistaa Vistan nettisivuja. Tehtävään vaadittavat taidot on helppo oppia, joten aiempaa nettisivu- tai koodauskokemusta ei tarvita.

Ravistaja

Ravistaja on Vistan Ravista-verkkojulkaisun päätoimittajia. Henkilökohtainen palo ilmaista itseään kirjoittamalla on plussaa, muttei välttämätöntä: tehtävää voi hoitaa myös etsimällä muita potentiaalisia kirjoittajia ravistamaan.

Vista-sirkat

Vista-sirkat ovat uusi toimikunta – tarkoituksena on kerätä kokoon porukka, joka voi osallistua matalalla kynnyksellä mukaan Vistan toiminnan järjestämiseen. Sirkka-toimikuntalaisia pyydetään hallituksen avuksi mukaan järjestämään tapahtumia, esim. kauppareissulle, koristelemaan tai viettämään aikaa muiden osallistujien kanssa.

Dokumentoija

Dokumentoijan tehtäviin kuuluu tapahtumien ja toiminnan dokumentointi ja arkistointi.


Miten voin asettua ehdolle?

Ehdolle voi asettua vaalikokouksessa 7.11.2019. Jos haluaisit asettua ehdolle johonkin pestiin, mutta et mitenkään pääse itse vaalikokoukseen, ota yhteyttä Vistan puheenjohtajaan.

Mistä voin kysyä lisää?

Vista on mukana AK:n pestikesteillä 28.10, tervetuloa mukaan!

Jos olet kiinnostunut jostain tietystä, yksittäisestä pestistä, kannattaa kysyä siitä enemmän suoraan pestin nykyiseltä toimijalta. Jos sinulla on kysymyksiä Vistasta yleensä tai haluaisit esimerkiksi ehdottaa kokonaan uutta pestiä, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi puheenjohtajaan.