Kuukausikirje 11-12/2019

 1. Vista hakee opintovastaavaa
 2. Vista: 30 & fabulous (to 21.11.)
 3. Vistan pikkujoulut (ke 27.11.)
 4. Maisemariihi (to 28.11.)
 5. Viherpäivät 2020

Vista hakee opintovastaavaa

Kiinnostaisiko sinua vaikuttaa siihen, millaisia maisema-arkkitehtuurin opinnot tulevaisuudessa ovat? Entä yhdistyshommat hyvässä porukassa?

Vistan opintovastaava vastaa nimikkeensä mukaisesti maisema-arkkitehtuurin opintoihin liittyvistä asioista ja edunvalvonnasta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa erilaisiin kokouksiin osallistumista (yht. n. 1-2 krt kuussa) ja maisemariihen järjestelyä. Lisäksi tehdään yhteistyötä muiden opintovastaavien ja opiskelijaedustajien kanssa, esim. kirjoitetaan kannanottoja ja kommentteja ajankohtaisiin asioihin. Voit hyvin muokata pestiä haluamaasi suuntaan ja keskittyä niihin teemoihin, jotka koet tärkeimmiksi. Koulutuspoliittista asiantuntemusta ei vaadita, riittää että olet itse maisema-arkkitehtuurin opiskelija (tai muuten hyvin perillä siitä, millaista on opiskella maisema-arkkitehtuuria), vuosikurssilla ei ole väliä.

Mikäli kiinnostuksesi heräsi tai haluat kuulla lisää voit olla yhteydessä Vistan hallitukseen tai suoraan vuoden 2019 opintovastaavaan (Sofia Kangas).

Opintovastaava valitaan Vistan kokouksessa 10.12. klo 17:30.

P.S. Muista myös hallinnon opiskelijaedustaja eli halloped-haku, joka on auki 30.11. asti. Lue lisää

Vista: 30 & fabulous (to 21.11.)

21.11. tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun Vista perustettiin. Juhlan kunniaksi Vistan hallitus jakaa 30 pulloa nuoren kirpeää kuohuvaa Otakaari 1, A-siivessä klo 11.30. Saavu paikalle tyhjin lasein ja juhlamielin!

Lisää infoa: https://www.facebook.com/events/418640268805020/

Vistan pikkujoulut (ke 27.11.)

Piristystä pimeisiin talvi-iltoihin tuo Vistan pikkujoulut. Pikkujouluja vietetään Vaasankadun kattosaunalla keskiviikkona 27.11. klo 18 eteenpäin. Luvassa tunnelmallista hengailua, maittavaa ruokaa ja saunomismahdollisuus. Saavu siis paikalle tyhjin vatsoin ja saunakamoin!

Lisää infoa: https://www.facebook.com/events/727204477691061/ 

Maisemariihi (to 28.11.)

Tervetuloa maisemariiheen to 28.11. klo 15-18! (Väre M202)

Maisemariihi on laitoksen ja Vistan yhdessä järjestämä tapahtuma, jossa keskustellaan ja tiedotetaan ajankohtaisista maisema-arkkitehtuurin opintoihin liittyvistä asioista. Tällä kertaa tapahtuman osana on vistalaisten suunnittelema ja järjestämä työpaja, jossa kerätään ja jaetaan parhaita oppimiskokemuksia ja käytäntöjä kursseilta sekä pohditaan koulutusohjelman juhlavuoden kunniaksi myös sitä, miten maisema-arkkitehtuuri voisi näkyä Otaniemessä nykyistä enemmän.

Tule siis mukaan ideoimaan, juttelemaan sekä nauttimaan jouluisista tarjoiluista ja kanssamaisujen seurasta!

Yhteislähtö Viherpäiville

Viherpäivät ovat VYL:in (Viherympäristö-liitto) järjestämä vuosittainen viheralan suurtapahtuma. Tapahtuma järjestetään vuonna 2020 12.-13. helmikuuta Jyväskylän Paviljongissa teemalla Vihreän hinta. Paviljongissa on laaja Vihertekniikka-näyttely, jossa järjestetään kilpailuja ja näytöksiä, minkä lisäksi alueella voi tutustua alan yritysten uusimpiin tuuliin, saada näytteitä, hakea kesätöitä ja verkostoitua.

Viherpäivät ovat myös kahden päivän mittainen seminaaritapahtuma, joka on opiskelijoille ilmainen. Seminaarien luennoitsijoissa on paitsi kotimaisia viheralan ammattilaisia, myös Ruotsista ja Englannista tuodaan näkökulmia Vihreän hintaan. Seminaariohjelman, lisätietoja Viherpäivistä ja tapahtumaan ilmoittautuminen tapahtuvat netissä osoitteessa: https://www.vyl.fi/viherpaivat/

Vista järjestää yhteislähdön Viherpäiville ja avustaa yhteismajoituksessa yöpyjiä 10€/hlö. Sitova ilmoittautuminen avautuu joulukuun alussa ja sulkeutuu tammikuun alussa, jotta saamme varmasti varattua kaikille osallistujille yösijan.

Kustannukset:

 • Junalippu Jyväskylään ja takaisin: n. 27€ (opiskelijahintaan)
 • Ruokailut (Paviljongin vieressä on Jyväskylän ammattikorkeakoulu, missä saa 2,60€ hintaan opiskelijalounaan)
 • Yöpyminen, avustuksen jälkeen, n. 20-30€

Ilmoittautumisen linkki löytyy avauduttuaan sekä Facebookissa, että Telegramin Arkkitehtikillan ja Maisumielisten kanavilla.

Ravista 30: Löydä oma suunnittelijaminäsi

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi muutamia juttuja noin 30 vuoden takaa Vistan ja Ravistan alkuvaiheilta.

Seuraatko trendejä vai ammennatko inspiraatiosi koskemattomasta luonnosta? Löydä oma suunnittelijaminäsi Vitsaksen testin avulla:


Testi on alun perin julkaistu Vitsas-lehdessä toukokuussa 1990.

Ravista 30: Lyhyt johdatus maisema-arkkitehtuurin opetuksen historiaan 1900-luvun lopun Suomessa

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi muutamia juttuja noin 30 vuoden takaa Vistan ja Ravistan alkuvaiheilta.

Millaisia kursseja kuului 1960-luvulla Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan puutarha- ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijoiden opintoihin? Milloin koulutus siirtyi Otaniemeen? Entä millaisiin periaatteisiin maisema-arkkitehtuurin koulutuksen tuli opiskelijoiden mielestä perustua? Tutustu alan opetuksen historiaan 1960-luvulta 1980-luvun lopulle:


Alkuperäinen Vitsas-lehdessä toukokuussa 1990 ilmestynyt artikkeli on Maija Lounamaan ja Ria Ruokosen kirjoittama.

Ravista 30: Onk’s maisema-arkkitehdit pehmoarkkitehteja?

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi muutamia juttuja noin 30 vuoden takaa Vistan ja Ravistan alkuvaiheilta.

”Meri testaili mikrofoniaan ja kuvaajamme Mikko zoomaili kamerallaan ohikulkevia ihmisiä. Katseeni kierteli ja etsi sopivia ”kokelaita”. Tarkoituksenamme oli kysellä satunnaisilta vastaantulijoilta heidän käsityksiään maisema-arkkitehtuurista.”

Monella on mielikuva siitä, mitä maisema tarkoittaa tai mikä on arkkitehti, mutta kuinka moni lopulta tietää, mikä on maisema-arkkitehti? Lue alla olevasta artikkelista, millaisia mielikuvia kyseinen sana herätti 30 vuotta sitten Esplanadin puistossa ulkoilevien ihmisten ajatuksissa:


Tämän julkaisun lainaus ja kuvat ovat alkuperäisestä Eeva Eitsin kirjoittamasta artikkelista, joka ilmestyi Vitsas-lehden ensimmäisessä numerossa toukokuussa 1990. Haastattelut ovat tehneet Meri Mannerla ja Eeva Eitsi, kuvat on ottanut Mikko Bonsdorff.

Kuukausikirje 9/2019

Vista 30: vespertine -työntekijärekry

Vista ja maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma täyttävät 30 vuotta ja sen kunniaksi järjestetään viikon mittainen LANDMARK30 -juhlaviikko lokakuussa viikolla 41. Juhlaviikon avaa Vista 30: vespertine -juhlagaala maanantaina 7.10. klo 18-22. Juhlagaala tarvitsee apukäsiä onnistuakseen ja nyt on sinun mahdollisuutesi ilmoittautua mukaan!  Tehtäviä on tarjolla useita erilaisia niin ennen tapahtumaa kuin sen aikanakin, ja kaikkiin tehtäviin saa perehdytyksen ennen homman alkua. Esimerkkitehtäviä ovat mm. valokuvaaminen, cocktailpalojen valmistaminen, narikassa työskentely ja koristelu.

Ilmoittaudu avuksi: https://forms.gle/nA3o8Xcezc6xkEYq9

Vistamuisto-kysely

Vistan 30-vuotisen historian kunniaksi keräämme Vistan historiaa ja muistoja Vistan toiminnasta eri vuosikymmeniltä. Jaa siis mieleenpainuvimmat Vista-muistosi oheisen kyselylomakkeen avulla! https://forms.gle/eZQvopCoLXv1npCL6

Etsimme myös konkreettisia muistoja, kuten kuvia ja pienoismalleja sekä lyhyitä muistoihin liittyviä puheenvuoroja Vistan juhlagaalaan: jos sinulta voisi löytyä jotakin näistä, otathan yhteyttä Vistan hallitukseen: vistah-mail(at)list.ayy.fi

Muistoja voi lähettää 22.9.2019 asti.

Kasvilätinää 16.9 klo 17:15-18:30

Paikka: Oppimiskeskus, neuvottelutila Johanna.

Ovatko kasvien latinalaiset nimet sinulle täyttä hepreaa? Haluaisitko lisää tietoa kasveista, mutta et ehkä tiedä mistä aloittaa?

Kasvilätinässä käymme läpi tieteellisten nimien periaatteet ja mitä ne tarkoittavat suomeksi. Aloitamme myös kasvien ominaisuuksien läpikäyntiä sukutasolla ja keskustelemme yhdessä kasveista. Tilaisuus on vapaamuotoinen, ota eväät ja avoin mieli mukaan.

Kasvilätinää tullaan järjestämään joka toinen viikko, ajankohdan äänestys järjestetään doodle-kyselyllä. Ajankohdasta ja tilasta tiedotetaan erillisellä Facebook-sivulla (linkki tulossa tähän pian).

Syksyllä tapahtuu:
12.11.2019 VYL Viheralan Taimipäivä, Tiedekeskus Heurekassa.

Kyseessä on koko päivän kestävä tilaisuus, jossa luennoidaan mm. dynaamisesta kasvillisuudesta ja hulevesialueiden ruohovartisista kasveista. Opiskelijahintainen lippu 50€.

Ilmoittautuminen ja päivän ohjelma löytyvät täältä: https://www.vyl.fi/tapahtumat/viheralan-taimipaiva-2019/

Viherpäivät 2020

Viherpäivät järjestetään 12- 13.2. Jyväskylän Paviljongissa. Huom! Viherpäivät ovat opiskelijoille ilmaiset ja voit saada osallistumisesta opintopisteitä.

Ohjelma on julkaistu ja se löytyy täältä: https://www.vyl.fi/viherpaivat/kavijoille/seminaarit/seminaariohjelma-2020/ 

Ilmoittautua voit täällä: https://online.jklpaviljonki.fi/intres/jyvaskylabooking/viherpaivat2020/pages/default.aspx 

Opintopisteistä voi kysyä lisätietoa Meri Mannerla-Magnussonilta.

Seuraava hallituksen kokous

Seuraava hallituksen kokous pidetään 02.11. klo 18.00 H2-kokoushuoneessa, Otakaari 1.

Ravista 30: Vista 1 vuotta

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi muutamia juttuja noin 30 vuoden takaa Vistan ja Ravistan alkuvaiheilta.

Mitä kerho tekee? Lehteä. Ekskursioita, retkiä, juhlia. Seuraa ammattikuntansa kehittymistä. Seuraa aikaansa ja kehittyy itse. On kriittinen. Pitää hauskaa. Antaa tarvittaessa lehtihaastatteluja ja lausuntoja. Tekee yhteistyötä yli valtio- ja ammattirajojen.

Maisema-arkkitehtuurin opiskelijayhdistys perustettiin 30 vuotta sitten, samoihin aikoihin kuin alan ensimmäinen oma koulutusohjelma Suomessa. Anneli Wilskan kirjoittamassa jutussa Vista 1 vuotta (Vitsas 1990) käydään läpi, mitä kerhon ensimmäisen vuoden aikana tapahtui ja mikä oli tulevaisuuden suunta. Yhtenä toiminnan muotona on mainittu oma lehti. Nyt vuosien ja vuosikymmenien jälkeen Vitsaksesta on tullut Ravista, ja paperisesti lehdestä on siirrytty nettisivuilla julkaistavaan juttusarjaan, jonka osana tämäkin postaus on julkaistu.

”Keväällä päätimme tehdä oman lehden ja paikata osaltamme puuttuvien ammattilehtien muodostamaa ammottavaa aukkoa Suomessa. Ensimmäinen numero oli suuri ja kaunis. Tarkoituksenamme oli ottaa selvää, mitä on maisema-arkkitehtuuri ja mikä on meidän paikkamme; onko sitä? Ensimmäinen lehti julkaistiin asiaan kuuluvin menoin Uudella ylioppilastalolla 24.5.1990 lehdistön ja kutsuvieraiden läsnäollessa.”

Mitä useampaan kysymykseen löytyy vastaus, sitä enemmän uusia kysymyksiä nousee esiin. Pääasia on, että VITSAS viuhuu eikä keskustelu lopu.


Tämän julkaisun lainaukset ovat alkuperäisestä Anneli Wilskan kirjoittamasta artikkelista, joka on ilmestynyt Vitsas-lehdessä loppuvuodesta 1990.

Kuukausikirje 8/2019

Vistan hallitus onnittelee kaikkia uusia maisema-arkkitehtiopiskelijoita! Nautinnollista loppukesää ja nähdään syksyn orientaatiossa!

Tule mukaan ELASAn työryhmään

Kiinnostaisiko sinua päästä tutustumaan maisema-arkkitehtiopiskelijoihin ympäri Eurooppaa? ELASA saapuu Otaniemeen 13.-17.8.2019 yli 50 kansainvälisen opiskelijan voimin. Ilmoittaudu mukaan auttamaan Suomen työryhmää erilaisiin tehtäviin ja pääset osaksi kesän ikimuistoisinta kokemusta.

Ilmoittaudu mukaan: https://forms.gle/mZvgxRohA97rosEJ7

POP UP -installaatio nähtävillä Flow:ssa

(fo)rest on Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama teos, joka toimii hengähdyspaikkana ja maamerkkinä Flow-festivaaleilla. Installaatio tarjoaa urbaanin metsäkokemuksen: koivunrunkojen ja pinnanmuotojen vaihtelun muodostamat reitit ja paikat kutsuvat viipymään ja pysähtymään. Maisema-arkkitehtuurille ominaisella tavalla (fo)rest on yhdistelmä taidetta, vastuullisuutta ja toiminnallisuutta sekä tarjoaa mahdollisuuden havainnoida, tulkita ja jäsentää tuttua ympäristöä uudella tavalla. Teoksen tekijöinä ovat Emilia Hiltunen, Sofia Kangas, Anna-Kaisa Kyllönen, Hilja Léman, Katja Leppäranta, Pirita Meskanen, Pia Mikkonen, Anniina Norpila, Maija Pakarinen, Meeri Pitkänen, Veera Soikkeli ja Miisa Ulmanen. Installaatio on osa maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman 30-vuotisjuhlavuotta.

https://www.flowfestival.com/taide/forest/

Juhlagaala-työryhmä

Lähde mukaan tiimiin suunnittelemaan ja toteuttamaan Vistan 30 -juhlagaalaa! Tilaisuus järjestetään maanantaina 7.10.2019 osana Arkkitehtuurin laitoksen kanssa järjestettävää LANDMARK 30 -juhlaviikkoa. Rento ja glamour tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua, kuulla unohtumattomia opiskelumuistoja sekä nauttia ennen kaikkea tunnelmasta ja ohjelmasta. Toimikunta on avoin kaikille ja siihen voi lähteä mukaan omalla panoksellaan. Toimikunta on aloittanut työnsä kesänaikana, mutta vielä ehtii hyvin mukaan! 

Liity mukaan toimikunnan chattiin: https://t.me/joinchat/D5lxOxfPfh5mscd5aQIoDQ

Vista tempaus vol. 2 ja 3

Tempaus vol. 2 – 12.8.2019, klo 18.00
Tempaus vol. 3 – 7.9.2019, klo 14.00

Vista tekee jälleen pienen tempauksen Vistan ja maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Saatatkin tietää jo mistä tässä on kysymys… tällä kertaa 240 kukkasipulia vaihtaa paikkaa.

Pukukoodi: pukeudu kuin mökin risutalkoisiin. Jos sinulla on omat puutarhahansikkaat, tuo ne mukanasi.

Tavataan Otakaari 1, K-siiven päädyssä (Arkkitehtikillan tilat)

Löydä Vista somesta:

Nettisivut: https://vista.ayy.fi/

FB: https://www.facebook.com/vista.yhdistys

IG: https://www.instagram.com/vista.ry/

Google-kalenteri: https://calendar.google.com/calendar?cid=ZnU0NHZpMHYyYWkzaHZyNXQwaTJuOHFidTRAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ

Kuukausikirje 6/2019

Kiitos kaikille Vista 30 -kilpailuun osallistuneille! Raati on valinnut kilpailun voittajan ja voittajaehdotus  tullaan julkaisemaan Vista 30 -juhlagaalassa 7.10.2019. Voittajaan on otettu yhteyttä henkilökohtaisesti.

Vista 30 -juhlagaalan toimikunta

Lähde mukaan tiimiin suunnittelemaan ja toteuttamaan Vista 30 -juhlagaalaa! Tilaisuus järjestetään maanantaina 7.10.2019 osana Arkkitehtuurin laitoksen kanssa järjestettävää LANDMARK 30 -juhlaviikkoa. Rennon ja glamourin tilaisuuden on tarkoitus tarjota mahdollisuus verkostoitua, kuulla unohtumattomia opiskelumuistoja sekä ennen kaikkea nauttia tunnelmasta ja ohjelmasta. Toimikunta on avoin kaikille ja siihen voi lähteä mukaan omalla panoksellaan. Toimikunta järjestäytyy kesän aikana ja jatkaa työtä, jonka hallitus on jo aloittanut vuoden alusta. Liity mukaan toimikunnan chattiin:

https://t.me/joinchat/D5lxOxfPfh5mscd5aQIoDQ

Tempaus

Vista järjestää yllätystempauksen 30. juhlavuoden riemuksi.

Hysss, se on salaista!

Pukukoodi: pukeudu kuin mökin risutalkoisiin. Jos sinulla on omat puutarhahansikkaat, tuo ne mukanasi.

Tavataan Arkkitehtikillan kiltahuoneen edessä, Otakaari 1, K-siiven pääty klo 18.00. Tempaus kestää noin parin tunnin verran.
https://www.facebook.com/events/299743900978855/

Orientaation päivämäärät

Kesän jälkeen koittaa jälleen yhtä innostava orientaatio. Vista kutsuu kaikki maisumieliset ja maisema-arkkitehtuurista kiinnostuneet mukaan Vista-iltaan torstaina 28.8. Lisätietoja ja Facebook-tapahtuma julkaistaan lähempänä ajankohtaa.

Vistan toimijoita saa myös tulla tervehtimään 3.9. Aalto Partyyn, 3.-4.9. Otasuunnistukseen ja 10.9. Stadisuunnistukseen.

Lepaalle 16.8.

Save the date, lisätietoa tulossa myöhemmin!

Löydä Vista somesta:

Facebook: https://www.facebook.com/vista.yhdistys/  

Instagram: @vista.ry

Vistan kalenteri: https://calendar.google.com/calendar?cid=ZnU0NHZpMHYyYWkzaHZyNXQwaTJuOHFidTRAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ

Kuukausikirje 5/2019

Tule mukaan Landmark30-iltajuhlien järjestelyihin!

Vistalaisista kaivattaisiin apua lokakuun Landmark30 -juhlaviikon iltajuhlien järjestelyihin. Tarkoituksena olisi koota Vistan ja MARKin yhteinen työryhmä tapahtuman järjestämiseen. Opiskelijoita kaivattaisiin erityisesti apua koristeluihin ja ohjelman suunnitteluun. Lisätietoa aiheesta ja ilmoittautumiset pe 10.5 mennessä osoitteeseen emilia.hiltunen(at)aalto.fi

Vista 30 -tempaus

Osallistu Vista 30 -tempaukseen maanantaina 17.6. klo 18.00 eteenpäin. Tempaus sijoittuu Otaniemeen ja tapaaminen on kiltahuoneen edessä. Tempaus ei vaadi etukäteisjärjestelyitä ja erikoisvarusteita, varaa kuitenkin pari tuntia aikaa ja mahdollisuuksien mukaan oma puutarhalapio.

Keväällä kukkii, tässä Vistan menovinkit:

 • Haagan alppiruusupuisto
  Touko- ja kesäkuun taitteessa Haahan alppiruusupuisto puhkeaa komeimpaan kukintaansa. Kannattaa käydä ihastelemassa värien ilotulitusta ja nauttimassa samalla kukkivien atsaleoiden hurmaavista tuoksuista. https://vihreatsylit.fi/alppiruusupuisto/
 • Omenapuiden kukinta Lauttasaaressa
  Lauttasaaressa Isokaaren varrella kasvaa 136 eri lajista, isokokoista koristeomenapuuta kadunvarsipuina. Sieltä on nimetty ja otettu lisäykseen Helsingin omia koristeomenalajikkeita, mm. kerrannaiskukkaiset ’Rixi’ ja punakukkaista kirsikkaa muistuttava ’Aamurusko’. Kukinta on parhaimmillaan toukokuun loppupuolella. Nouse Koivusaaren metroasemalta ja kävele Isokaarta pitkin kohti Lauttasaaren metroasemaa. https://vihreatsylit.fi/omenapuu/
 • Rautatieomenapuiden (Malus ’Hyvingiensis’) kaunista, valkoista sateenvarjomaista kukintaa voi käydä ihastelemassa Rautatieaseman edustalla sekä Ritaritalon puistikossa, jossa kasvavat Suomen paksuimmat rautatieomenapuut. https://vihreatsylit.fi/omenapuu/  
 • Hesperian Esplanadi on suurin yhtenäinen hevoskastanjakujanne Suomessa ja sen kukinta on komeimmillaan touko-kesäkuun vaihteessa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen nähtävyys. https://vihreatsylit.fi/hesperian-esplanadi/

Kesä-elokuun viheralan tapahtumista voit lukea lisää alla olevasta liitteestä, johon on listattu suurimmat ja tunnetuimmat tapahtumat. Listalta löytyy varmasti tapahtumia joka makuun!


Kiitos kaikille Vista 30-kilpailuun osallistuneille! Raati vastaanotti huikeita ehdotuksia. Voittajiin otetaan yhteyttä toukokuun aikana, kun raati on löytänyt voittajan.

Hyvää kesää toivottaa Vistan hallitus 2019!